Comunitatea Fagura a realizat al doilea transfer către Misiunea Socială Diaconia. În total, peste 65 000 MDL au fost adunați de voi în cadrul campaniei Din inimă pentru Ucraina, bani care au fost direcționați pentru aprovizionarea cu alimente a mai multor centre mari cu refugiați, după necesitate.
Între despărțirea fiului mic de grădiniță și a celui mare, care visează să devină marinar, Irina, bucătar la Odesa, și-a frânt familia și inima în două și s-a refugiat la Chișinău. În același centru de refugiați de la strada Studenților, într-o cameră vecină, o mamă cu doi copilași, unul dintre care cu grad de invaliditate, îi învelește seara cu o plapumă caldă, fericită că afară nu se împușcă. Speranța de pace a acestor mame este alinată de grija și suportul pe care îl primesc în refugiul de la strada Studenților, în căldura unui pat și acoperiș, dar și în alimentele primite pentru a le asigura copiilor mesele zilnice.
Puteți dona în continuare în susținerea și ajutorul refugiaților pe Diaconia.md.
De la începutul crizei și până acum, Misiunea Socială Diaconia a oferit acestui centru, cu ajutorul partenerilor donatori și a Băncii de Alimente, cca 1,5 tone de alimente cu o valoare de 57 mii lei. Pe lângă beneficiarii cu plasament (între 50-100 persoane, e un flux periodic), zilnic se mai oferă câte 400 pachete cu alimente. E unul dintre cele 37 de centre la care organizația a făcut distribuție de alimente, de pe 24 februarie și până astăzi. Pentru acesta, dar și alte 37 de centre din Republica Moldova și Ucraina pe care le aprovizionează cu alimente Diaconia, comunitatea Fagura a ajutat cu suma integrală a donații colectate pe platforma fagura.com/donate.html – cca 65 000 lei.
Vă invităm cu noi dincolo de ușa unei cantine la care Diaconia duce alimente. La masă, printre oamenii care se găzduiesc acolo, să cunoașteți povestea Irinei și a Olgăi, refugiate aflate în plasament la Centrul de pe str. Studenților din capitală.
Irina are 40 de ani. De 10 ani lucra bucătar în Odesa. Soțul ei era mecanic auto. Au 2 băieți, Nichita de 18 ani și Bogdan de 4 ani.
„Cred că am ales să plecăm de acasă pentru Bogdan. Mi se rupea inima când mă gândeam că abia a început să meargă la grădiniță și acum trebuie să-l ascund prin subsoluri, ca să-l apăr de rachete. Dar o durere de nedescris e că jumătate din familie a rămas la Odesa, soțul și fiul mai mare…”, povestește femeia.
Olga, refugiată
Nichita, băiatul cel mare, învață la colegiu, ar trebui să ajungă marinar. Acum ambii cu tata au rămas să apere casa lor și Odesa.
„Am ales Moldova pentru că aproape de noi și sperăm că va fi cât mai curând pace ca să ne întoarcem acasă. Aici am fost primiți cu multă bunăvoință. Locuim la Centrul pentru refugiați de pe str. Studenților. Recent ni s-a propus un loc la grădinița de sector pentru Bogdan, iar mie un loc de muncă. Mâncarea și condițiile de trai sunt bune, atunci când am avut nevoie de medic ni s-a oferit o consultație. Sunt foarte recunoscătoare oamenilor absolut străini, care ne-au devenit acum un fel de rude, de familie…”, mai spune Irina.
Irina, refugiată de la Odesa care s-a cazat temporar la centrul de pe strada Studenților din Chișinău
Și Olga a fugit din Ucraina, însă cu ambii copii, unul dintre ei fiind cu grad de invaliditate. E greu să comparăm situațiile, însă cu un copil aproape imobil, femeii îi era și mai dificil să rămână acasă, în Herson, oraș atacat de armata rusă.
„Sunt Olga, din Herson. Am venit în Moldova pentru că după cum știți, orașul nostru este atacat și distrus. Am doi copii mici, unul dintre care cu grad de invaliditate. Era imposibil să rămânem, mai ales cu el, sub gloanțe. Am venit de la începutul războiului împreună toată familia și era foarte greu să găsim un loc unde să ne oprim. Am găsit un loc aici pe str. Studenților și am rămas. Ni s-a dat odaie separată, avem apă caldă, mâncare gustoasă, medic și activități diverse pentru copilași. Când era pace, probabil toate astea însemnau mai puțin, acum fiecare noapte în care îi învelesc sub plapumă și afară nu împușcă mi se pare cel mai mare dar. Nu știm încă ce vom face mai departe, sperăm să revenim acasă și totul să se sfârșească…”, ne-a declarat Olga.
Olga, mamă a doi copii, refugiață cu toată familia la Chișinău
Din 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina și până astăzi, donațiile venite la Diaconia și Banca de Alimente au fost gestionate de Bancă, având dotarea logistică necesară și un dialog direct cu autoritățile. Astfel au ajuns 83 600 kg de produse (inclusiv cele procurate din resursele donate pe Fagura), prima donatie. Jumătate dintre acestea au fost deja repartizate în sprijinul a peste 6000 de oameni asistați de 37 de centre din Moldova și Ucraina (regiunea Odesa). În total, prin două viramente, comunitatea Fagura a transferat către Diaconia peste 65 000 lei, colectați pe platforma fagura.com/donate.html. Fie că au devenit o masă caldă sau un pachet alimentar, produsele au fost un răspuns la nevoia acută de hrană pentru copii și adulți.
Vezi în detalii RAPORTUL final.
Puteți dona în continuare în susținerea și ajutorul refugiaților pe Diaconia.md.
One thought on “Din Inimă pentru Ucraina – raport final pentru donatori (FOTO/Doc)”